söndag 16 augusti 2009

Tillbaka


Efter en hektisk tid och mycket lite bloggande så är lusten tillbaka. 

Efter en vända ut i Europa bland vingårdar, enotek och ett återfall på Riedel i Kufstein i Österrike så har lusten fallit på igen. Det är inte så att jag inte druckit bra vin under det senatse halvåret, tvärtom. Har druckit många riktigt trevliga viner sista tiden men orken att skriva har inte funnits där. 
I år var planen att åka till Toscana, närmare bestämt Montalcino, och så blev det. 

Som ni alla har märkt så hittar vi många mycket bra viner ute i Europa som ligger mellan 8-20 €. Pratade med en importör om detta och de höll med att vi sällan får se sådant här i Sverige och det är verkligen beklagligt. Detta har det förstås skrivits om i mängder bland bloggarna så jag överlåter det till alla andra. Så..

Öppna inte en 2008a, det mest är för ungt, sa jag till L som undrade lite om årgångar. 
En kvart senare satt jag med Am Berg 2008, Bernard Ott i glaset.
7,50€ på Weinatelie Agnes i Ellmau i Österrike 159kr BS tycktes vara ett bra köp, flaskor inhandlades.
2008 kändes ungt men tanken var inte att öppna förrän nästa sommar men..

Efter en stund i glaset hittar vi frisk lite sluten doft här finns tropisk frukt och lite limeskal. 
Smaken är ren och fin med tropisk frukt, melon och lite grape i slutet. 
Bra, men lite slutet, ännu bättre nästa sommar.


Reichsrat von Buhl
Resling trocken 2007  från Pfalz levererade utan större intryck. 
8 € Wein&CO i Kufstein.


Vi gillar verkligen nebbiolo. Och när vi hittar en Roero Enrico Serafino 2005 för 7,50 € på enoteca Bruno Dalmazio så slår vi till på en låda och det visar sig vara ett riktigt fynd. Bruksnebbiolo får man ju nu för tiden betala 119kr på SB.

I doften hittar vi viol, rosor och en härligt doft  hallon. Vinet är öppet och tillgängligt. 
Färgen är åt det bruna hållet och och munkänslan är lätt men med snygga toner av röda bär, främst hallon,  även lite viol och en aning mandelmassa. I slutet möts vi av en liten tunn vägg av små lena tanniner. Preics vad man förväntar sig av en nebbiolo med nåt år på nacken. Lite burgundisk är det allt. 
Bör nog drickas nu och ett, max 2, år framåt. 

Inga kommentarer: